top of page

Oplossingsgerichte Vragen

Oplossingsgerichte vragen zijn hulpmiddelen die de oplossingsgericht werkende therapeut helpen om de gesprekken doelgericht te laten verlopen.

De oplossingsgericht werkende therapeut ziet de cliënt(e) als expert van zichzelf en laat zich daarom door de cliënt(e) informeren hoe diens doel eruitziet, wanneer er momenten zijn waarop het beter gaat (uitzonderingen), waar zijn/haar persoonlijke krachten liggen en hoe de volgende stap richting doel (oplossingen) eruit zou kunnen zien.

Voorbeeld uit de praktijk:

Een cliënte komt naar me toe en zegt dat ze niet over haar probleem kan praten, maar dat ze dermate ongelukkig is dat ze het zo ook niet ziet zitten.

Een oplossingsgerichte vraag zou zijn: Stel dat er een oplossing zou zijn voor jouw probleem? Wat voor verschil zou dat voor jou maken?

De cliënte zou daarop kunnen antwoorden dat ze dan gelukkiger, spontaner, zelfverzekerder of meer tevreden zou zijn (doel).

De volgende vragen kunnen dan zijn: Wanneer zijn er momenten dat je gelukkiger, spontaner, zelfverzekerder of tevreden bent (uitzonderingen)? Hoe zien die momenten eruit? Wat doe je dan precies (krachten)?  Of: Hoe is je dit gelukt (capaciteiten, krachten)?

Contact

Meidoorn 32
5666 AS Geldrop
Nederland

Ik neem zo spoedig mogelijk contact met uw op.

bottom of page