top of page

Oplossingsgerichte therapie

Oplossingsgerichte therapie en oplossingsgericht werken is ontwikkeld in het Brief Family Therapy Center in Milwaukee (VS). Hun motto was: doe meer van wat je al doet, als het probleem er (even) niet is. Een uitgebreide probleemanalyse van bleek niet nodig waardoor de therapie korter is dan andere therapieën.

De oplossingsgericht werkende therapeut richt zich niet zo zeer op het uitgebreid inventariseren van het probleem, maar voornamelijk op wat de cliënt voor het probleem in de plaats wil hebben, wat hij/zij wil bereiken. Zeker personen die het heel moeilijk hebben zijn niet zo zeer geïnteresseerd in het ontstaan van hun problemen, maar willen er zo snel mogelijk van af!

Mijn manier van oplossingsgericht werken

Nadat de cliënt(e) en ik samen hebben beschreven hoe de toekomstige situatie (doel) eruit zal zien (bv. een gezellige sfeer thuis, betere kunnen functioneren op het werk, het verlies van een dierbare een betere plek geven, meer tevreden of gelukkiger zijn) gaan we samen op zoek naar uitzonderingen. Dit zijn momenten waarin het probleem afwezig is. Dit is voor de meeste mensen vaak een grote uitdaging omdat ze denken dat hun problemen altijd aanwezig zijn. Het uitgebreid praten over de momenten/ situaties waarin het probleem niet bestaat, geeft de cliënt hoop dat er mogelijkheden zijn om grip te krijgen op de problemen. Samen met de cliënt probeer ik oplossingen te vinden die helpen om het gewenste doel te bereiken.

Met het stellen van oplossingsgerichte vragen wordt de aandacht gericht op het ontdekken, bewust maken, behouden en versterken van de krachten en vermogens van de persoon zodat ze daarop voort kan bouwen. Met groot respect voor de speciale behoeften en wensen van de cliënt(en) en een groot vertrouwen in diens mogelijkheden om te veranderen, help ik de cliënt(en) om de volgende succesvolle stap te maken richting het doel.

 

De duur is over het algemeen 4 – 8 sessies.

Contact

Meidoorn 32
5666 AS Geldrop
Nederland

Ik neem zo spoedig mogelijk contact met uw op.

bottom of page