top of page

Mindfulness

Een aantal jaren geleden heb ik met mijn collega Gerdy v. Bussel zo een 4 jaar lang mindfulness trainingen voor volwassenen gegeven. Daarmee ben ik gestopt omdat ik merkte dat mijn voorkeur uitgaat naar het werken met individuele personen.

Sindsdien pas ik regelmatig mindfulness individueel toe tijdens mijn behandelingen, c.q. begeleiding.

Wat betekent mindfulness?

Mindfulness is geworteld in de boeddhistische psychologie die ervan uitgaat dat je met al je aandacht het huidige moment zonder oordeel waarneemt. Het is aandacht die ons ook uitnodigt tot mildheid en vriendelijkheid waarop we naar onszelf en anderen kijken.

Ik heb regelmatig gesprekken met personen die veel piekeren, zich zorgen maken en hun gedachten niet goed onder controle kunnen krijgen. Piekeren en zich zorgen maken betekent dat je óf in het verleden óf in de toekomst bent. Dit is heel vervelend en kan veel lichamelijke als ook mentale problemen veroorzaken.

Helaas kunnen we geen controle hebben op wat precies in de toekomst zal gebeuren en we kunnen ook niet meer ongedaan maken wat in het verleden gebeurd of gezegd is.

Waar we wel controle op kunnen hebben is wat we NU doen of zeggen. Het nu kan je helpen om het verleden goed te verwerken en het NU kan jouw toekomst vormgeven. Als we onze aandacht richten op het hier-en-nu kunnen we tot rust komen, in verbinding treden met onszelf, de anderen, de natuur en onze godsdienst/spiritualiteit/het universum.

Aandachtig in het hier-en-nu staan betekent zorgen, stress en onrust loslaten. Weg van de automatische piloot en bewuste keuzes maken.

Wat betekent mindfulness?

Loslaten en tot innerlijke rust komen is niet makkelijk in ons zeer drukke en razendsnelle bestaan.

Meditatie kan ons hierbij helpen. Mediteren begint met de bereidheid alles wat op dit moment gebeurt aan te nemen en te accepteren zoals het is. Je staat open om datgene wat zich voordoet/ in je leeft te ontmoeten – zonder oordeel. Je mag zijn wie je bent en je neemt daar de verantwoording voor. Je wacht niet meer op anderen of externe dingen die moeten gebeuren om je gelukkig te maken. Je komt thuis bij jezelf.

Thuiskomen bij jezelf betekent contact maken met je lichaam. Alle ervaringen en emoties zijn opgeslagen in ons lichaam. Door het voelen van je lichaam kan je toegang krijgen tot al deze ervaringen en emoties.

Ademhaling is een manier om tot rust en tot jezelf te komen. Een diepe rustige ademhaling zorgt ervoor dat jouw chaos en stress in vooral je hoofd, maar ook in de rest van je lichaam verdwijnt en er overzicht en duidelijkheid ontstaat.

 

Kortom: Mindfulness betekent leven met aandacht en helpt je het NU intenser te beleven en je aandacht te richten op dingen die op dat moment gebeuren. 

Contact

Meidoorn 32
5666 AS Geldrop
Nederland

Ik neem zo spoedig mogelijk contact met uw op.

bottom of page